Danser med anerkjente pedagoger i Paris

Danser med anerkjente pedagoger i Paris

2018-03-08

FacebookGoogleLinkedInTwitter

Danser med anerkjente pedagoger i Paris

Lise Rusås Kristoffersen og Andrea Dahl tilbringer tre måneder av siste semester på utveksling i Paris. Her forteller de om hvordan de opplever utvekslingen så langt.

Danser med anerkjente pedagoger i Paris


Avgangsstudentene Lise og Andrea ønsket å dra på utveksling for å oppleve en annen kultur - både i dans og generelt. De ønsket å bli inspirert gjennom andre undervisningsmetoder, møte nye mennesker og oppleve hverdagen i en ny by. De søkte om utveksling til Pôle superieur d enseignement artistique Paris Boulogne-Billancourt i Paris gjennom Erasmus+programmet, og fikk tilbud om å dra på utveksling. Her forteller de litt om skolehverdagen og hvordan de to første månedene har vært.


Fotograf: Benoit Pitre

-Dagene er veldig varierte, med nye pedagoger og nytt materiale i så og si alle timer. Vi blir flinke til å ta ting fort og være tilstede i øyeblikket - men vi går mindre i dybden i materialet slik vi er vant til fra NDH. Lokalene ligger godt spredd i Paris, og studioene er av ulik kvalitet og standard. Vi bor i et utrolig fint område med smågater, med butikker, grønnsaksboder og slakterboder. Det er nesten som å dra litt tilbake i tid. 


Blir utfordret i språk og bevegelsesmateriale
De forteller at det er krevende med språket, men at de opplever å bli tatt godt i mot av medstudenter.

-Vi liker variasjonen, og det å hele tiden bli utfordret i språk og bevegelsesmateriale. Det krever mye mentalt fokus å være ny, ikke forstå språket og konstant lære uten oppfølging og tilbakemelding. I den siste perioden, har dette blitt lettere, da vi har begynt å bli kjent med pedagogenes undervisningsstil og bevegelsesmaterialet. Flere av øvelsene vi gjør nå, hadde ikke blitt mestret like godt for to måneder siden, som nå.

-Språket gjør det vanskelig å integrere seg i klassene og vi har lært oss at vi må være frempå og ta plass for å nå igjennom. Noen av studentene syns nok det er krevende å ha oss med i klassene, mens andre synes det er spennende at vi er nye, og prøver så godt de kan å hjelpe oss. Vi har lært oss litt "danse-fransk", som for eksempel, "premier groupe" og "deuxième groupe" som betyr første og andre gruppe. Vi jobber en del på Rick Odoms danseskole, hvor Rick personlig lar oss ta så mange klasser vi ønsker gratis. Studentene der er imøtekommende og nysgjerrige på oss, sier jentene.

Fotograf: Benoit Pitre

Danser i to kompanier
Lise forteller at hun har fått være med to ulike kompanier. Det har vært litt vanskelig å balansere det å danse i to kompanier med skole, men hun føler seg veldig heldig som har fått muligheten.

-Jeg erstattet en danser som skal på auditions til Batsheva Dansekompani i Israel. Hun har tidligere gått på Alvin Ailey-skolen og jobbet som danser i New York. Hun er en nydelig danser, og det er en ære å få tilliten og erstatte henne. Gruppen er svært dyktig og gjør for øyeblikket "Løvenes Konge" i Madrid. Én av danserne i kompaniet er med i Disney, og én har danset i operaer rundt om i Europa, i tillegg til å ha vært i Ailey! Jeg har lært veldig mye og det har vært gøy å bli kjent med dem.

-Jeg har også fått bli med i et hip hop-kompani som heter "Gods Property", ledet av ei som heter Aminata. Hun har en vanvittig kul stil og det er skikkelig spennende å se måten hun jobber på. Hun varierer mellom å si "det er det jeg vil ha" og "hva synes dere?", det er kult. Det er veldig morsomt og utfordrende å være med, og jeg ser veldig frem til vi skal opptre på en festival i slutten av mars, forteller Lise.


Her kan du lese mer om Erasmus+programmet.

Har du spørsmål?

Postadresse
Norges dansehøyskole,
PO. BOX 2956 Tøyen
0608 Oslo

Besøksadresse
Borggata 7
0650 Oslo

Personvern