«Det handler ikke om å skape former»

«Det handler ikke om å skape former»

2018-05-09

FacebookGoogleLinkedInTwitter

«Det handler ikke om å skape former»

Scott Ewen er en av koreografene til årets avgangsforestilling for 3. årsstudentene på fordypning i jazzdans. Han er danser i Expressions Dance Company i Australia, og danset tidligere med Australian Dance Theater. I tillegg underviser og koreograferer han internasjonalt.

«Det handler ikke om å skape former»
Hvordan jobber du for å skape en koreografi?

Måten jeg skaper koreografier på varierer etter hver enkelt prosess. Jeg liker å utforske improvisasjon, tilføre mitt bevegelsesmateriale og samtidig ha et åpent sinn. I denne prosessen har vi blant annet utforsket partnerarbeid. Vi skaper et stort materiale sammen, plukker ut det beste og til slutt syr jeg det sammen og former det.

Hva tror du studentene har lært i løpet av denne prosessen?

At det er flere måter å forstå hvordan å skape bevegelse. Det handler ikke om å skape former, men om med hvilke kvaliteter man beveger seg og hvor bevegelsen flytter seg fra en del av kroppen til en annen. Når man står på scenen må alt man gjør tillegges vekt. Dette er noe jeg er interessert i som koreograf, og som jeg ønsker å lære bort. Jeg håper studentene har fått flere verktøy de kan bruke når de kommer ut i den profesjonelle verden, at de er tilpasningsdyktige.Hva ønsker du at publikum skal sitte igjen med etter å ha sett "Zeroes & XENON"?

Når man ser på film, fanger hjernen opp et helt scenario i løpet av korte glimt. Det samme gjelder for dansekunst, og jeg ønsker å lage et cinematisk uttrykk med uforutsigbarhet gjennom dynamikken i bildene som skapes, bevegelsesstilene, rytmene og gruppekonstruksjonene på scenen. Jeg vil også at publikum skal føle seg involvert i stykket - i motsetning til å bare observere.

Hvilket råd vil du gi studentene på vei ut som profesjonelle utøvere?

Forventningen til avgangsstudentene er at de skal være på topp som ferdigutdannede. Sannheten er at høydepunktet som dansekunstner kommer tilå være på den aller siste opptreden man gjør som profesjonell, når du besitter både bred erfaring og kunnskap.

Som danser bør man alltid beholde læringsmentaliteten, og spørre seg selv "hvordan kan jeg bli bedre? Hvordan kan jeg lære? Hvilke ferdigheter trenger jeg?" Studentene blir profesjonelle dansekunstnere, pedagoger eller koreografer selv, og må ha evnen til å tenke, stille spørsmål og skape sitt eget bevegelsesmateriale. Jeg vil at de skal gå ut og være tenkende, nysgjerrige, utforskende, og å bruke det de lærer også i andre områder av livet.

Se denne og flere koreografier i årets Avgangsforestilling på Riksscenen 9. juni.

Har du spørsmål?

Postadresse
Norges dansehøyskole,
PO. BOX 2956 Tøyen
0608 Oslo

Besøksadresse
Borggata 7
0650 Oslo

Personvern