Et liv med dansen!

Et liv med dansen!

2019-06-18

FacebookGoogleLinkedInTwitter

Et liv med dansen!

Grete Nerdrum pensjonerer seg etter over 30 år som pedagog i klassisk ballett ved høyskolen.

Et liv med dansen!

Grete Nerdrum er førstelektor ved Norges dansehøyskole, hvor hun har vært ansvarlig for klassisk ballett og studentoppfølging. Hun ble fast ansatt som ballettpedagog ved Norges dansehøyskole i 1988, og har siden undervist 21 kull eller ca. 500 studenter. Hun har eksamen i pedagogikk og pedagogisk veiledning fra Den Norske Balletthøyskole (nå NDH).

Grete var fast ansatt danser ved Den Norske Operas Ballett (nå Nasjonalballetten) fra 1965 til 1988. Siden 1988 har hun også drevet egen ballettskole i Oslo.
Hun har vært en ressurs og en støttespiller for både studenter og ansatte, og avslutningen på hennes lange pedagogkarriere ble markert med en overraskelsesfest.

Flashmob-polonese!
Det er en tidlig mandag morgen i juni, og Grete har en av sine siste klasser med årets avgangsstudenter. Lite aner hun om at det planlegges en avskjedsseremoni som er en pensjonert ballerina verdig. I studioet ved siden gjøres det klart til "falshmob-" polonese.

Foto: Camilla Storvollen 
Studentene trekker på seg tutuer, kostymelageret er tømt for anledningen og staben har pyntet seg til fest! Plutselig går døren til studioet opp, og inn kommer hele skolen i polonese formasjon. Grete får på seg en rosa fjærboa og tas etter hvert med i dansen, som forsetter inn i studioet ved siden av, hvor hun blir plassert på en dekorert "tronestol".


Foto: Camilla Storvollen 
Etter flere tåredryppende taler, og 3. klasses vakre sang "Kyss i dag farvel" er det klart for Gretes daglige favoritt - hveteboller og cola! 

Foto: Camilla Storvollen

Balansen mellom kjærlighet og disiplin

Hva syns du om beskrivelsen studentene ga deg "vennlig, men streng"?

- Den stemmer bra.! Det ligger en selvdisiplin i faget. Jeg krever noe av dem og forventer at de jobber med seg selv og oppnår målene sine. Det er et levende fag hvor det ikke finnes grenser for hvor langt vi kan gå. Fra første til siste dag er målet at de hele tiden skal være i utvikling og tilegne seg mest mulig kunnskap. Studentene har stor nytte av klassisk balletteknikk, og bruker den aktivt i sin fordypning, enten det er jazz eller moderne- og samtidsdans. Den er så ren, nyansert og gjennomsiktig, at enhver unøyaktighet kommer til syne. Dette bringer frem en selvdisiplin i arbeidet for å perfeksjonere seg. Disiplin og ydmykhet for faget er en viktig holdning, som gjør dem til dedikerte dansere i sitt virke.

Hva har jobben som pedagog gitt deg gjennom alle disse årene?

- Min drivkraft er en sterk interesse for å undervise klassisk ballett og spre kunnskapen til studentene, dele dansegleden og oppleve samspillet mellom lærer og student. Dette gir meg stor glede, energi og drivkraft. Min grunnleggende pedagogiske tanke er at jeg kan formidle og lære studentene en teknikk i klassisk ballett som utvikler dem.  


Foto: Camilla Storvollen
- Det mest verdifulle i møtet med studentene er det spillet vi har med hverandre. Studentenes engasjement og fokuserte arbeid motiverer meg til å være en drivkraft og inspirasjon for dem slik at de hele tiden er i utvikling. Vi er med på å inspirere hverandre. Jeg må for all del ikke glemme hvor stort det er å arbeide med unge nysgjerrige studenter som hungrer etter kunnskap. Da er det fantastisk å undervise. Faget er levende, det stopper aldri og jeg opplever stadig noe nytt.  Studentene har gitt meg så mye! Stor glede å gå på jobb og veldig inspirerende å være sammen med dem. 


Hvordan har du jobbet med studentene?

- Hver morgen når jeg møter studentene i studio for undervisning, tar jeg alltid et raskt overblikk i rommet for å se hvordan de har det, og kjenne på atmosfæren. Når undervisningen er over går jeg automatisk inn i meg selv og evaluerer mitt og studentenes arbeid. Dette kommer helt naturlig etter hver undervisning. Det er med på å bevisstgjøre undervisningen og stadig arbeide for en kontinuerlig utvikling, både for meg som pedagog og studentene. 


Hvordan har du tatt med deg erfaringen som danser ved Operaen inn i arbeidet som pedagog?

- Det var både hardt og krevende å jobbe som klassisk danser ved Operaen, men 23 års utøvende erfaring har gitt meg stor kunnskap i undervisningen. Studentene som går ved Norges dansehøyskole får en ekstra verdifull læring med kombinasjonen teknikk, pedagogikk og didaktikk. Det gir dem en større forståelse og kunnskap om hvordan de kan fordype seg i klassisk balletteknikk, for å utvikle seg på best mulig måte.Foto: Det Nye


Fra Snehvit (NRK) 

Hva kommer du til å savne mest?


- Jeg tror jeg kommer til å savne den daglige kontakten med studenter og kolleger. Jeg har stortrivdes og det har vært spennende å følge studentenes utvikling gjennom tre år - Både mentalt og danserisk. Jeg er er innstilt på å pensjonere meg, men kommer til å fortsette undervisningen på ballettskolen på Abildsø en stund til.


NDH takker Grete for hennes store og verdifulle innsats for høyskolen og ønsker henne alt godt på veien videre.

Har du spørsmål?

Postadresse
Norges dansehøyskole,
PO. BOX 2956 Tøyen
0608 Oslo

Besøksadresse
Borggata 7
0650 Oslo

Personvern