Marit Krogeide nyansatt ved NDH

Marit Krogeide nyansatt ved NDH

2019-08-22

FacebookGoogleLinkedInTwitter

Marit Krogeide nyansatt ved NDH

Marit Krogeide er ansatt som pedagog i klassisk ballett, pilates og didaktikk ved Norges dansehøyskole. Hennes visjon er å bidra til å utdanne selvstendige, modne, selvsikre, musikalske og teknisk sterke dansekunstnere og pedagoger.

Marit Krogeide nyansatt ved NDH

Marit er utdannet ved Statens Balletthøyskole, Pilates Room og har pedagogikk fra Høyskolen Kristiania. Hun har de siste 30 årene virket som profesjonell, utøvende dansekunstner og koreograf, og har undervist i både klassisk, jazzdans, musikaldans, kreativ dans og pilates. Denne brede erfaringen tar hun med seg inn i sitt arbeid ved Norges dansehøyskole, hvor hun nå er ansatt som førstelektor i klassisk ballett.


Her kan du lese mer om Marits bakgrunn som utøvende dansekunstner, pedagog og koreograf


Marit Krogeide og Peter Lodwick i showet ”To er Nok”. Foto: Jon Andresen

Marit Krogeide, Bjørnar Westbye og Peter Lodwick i forestillingen ”Dans for deg”.  Koreografi: Dinna Bjørn. Foto: Harald Sæterøy
Marit Krogeide, Vidar Hansen og Peter Lodwick i forestillingen ”Impulser”. Foto: Grim Evensen

Har du noen visjoner for ditt arbeid her ved høyskolen? 

- Min visjon er å bidra til at vi ved høyskolen utdanner selvstendige, modne, selvsikre, musikalske og teknisk sterke dansekunstnere og pedagoger som kan greie seg der ute. Jeg ønsker at studentene skal se verdien av ballett som grunntrening, at det er et viktig verktøy. Det er på klasse vi kan forske, prøve og feile, da skjer utvikling og forståelse raskere. Studentene skal lære å jobbe smart og for egen utvikling. I ballettklasse er det lett å bare følge malen ukritisk og kopiere pedagogen. Jeg ønsker at studentene skal få en dypere forståelse for seg selv og for faget. Det er noe jeg selv savnet i min egen utdannelse. 

- Jeg finner også veiledningsarbeidet både viktig og berikende. Det er mange arbeidsplasser der ute som bør fylles av folk med praksiserfaring og kunnskap. Å dele min kunnskap og bidra til å løfte andre er verdifullt for meg, og å jobbe tverrfaglig sammen med dyktige kolleger mot et felles mål er veldig motiverende og inspirerende. 


Hva er din faglige styrke, som ballettpedagog?

- Min hovedstyrke er min brede bakgrunn som utøvende dansekunstner. Jeg har jobbet mye i musikal, jazzdans, klassisk dans, tåspiss, samtidsdans, skuespill og sang – jeg har fått brukt hele meg. Min tilnærming til balletten har derfor et bredt utgangspunkt som er relevant for studentene vi utdanner her. Jeg arbeider hele tiden med hva ballettrening kan gi dansekunstnere som også skal arbeide innen andre dansestiler. De får forståelse for både egne muligheter og svakheter som teknikk kan bygges på. Dansekvaliteter som dynamikk, innlevelse og flyt skal utvikles og videre overføres til andre dansefag. Ballettreningen må være relevant i studiet og ikke befinne seg i et vakuum.


Førstelektor Marit Krogeide underviser NDH-studenter i klassisk ballett. Foto: Camilla Storvollen.


Hva synes du er spennende å jobbe med, som dansepedagog? 

- Det å møte ulike mennesker på forskjellig danseteknisk nivå i en undervisningssituasjon, er spennende. Det å finne riktig tilnærming til hver enkelt og skape en god kommunikasjon, gi relevante tilbakemeldinger der den enkelte befinner seg, er en kontinuerlig prosess man som pedagog må stå i. Så ønsker jeg at studentene kan erfare hvor bra ballettreningen er for alle som arbeider med dans. 

 

Hva kjennetegner din undervisningsform? 

- Min kjærlighet til dansen er stor og det tror jeg skinner gjennom i mine klasser. Tilbakemeldinger jeg har fått forteller meg at studenter og elever verdsetter dette. I danseundervisningen har jeg hovedfokus på musikalitet, dynamikk, pust, innlevelse, danseglede og selvtillit. Musikk har stor betydning, både som verktøy og inspirasjon. Gjennom samarbeid med komponist Peter Lodwick, har jeg bidratt til at ny musikk for danseklasser er utviklet. Peter har komponert for dans i mange år og jeg er privilegert som får spesiallaget musikk. 

Marit underviser 2. årsstudenter ved NDH. Foto: Camilla Storvollen.

Har du spørsmål?

Postadresse
Norges dansehøyskole,
PO. BOX 2956 Tøyen
0608 Oslo

Besøksadresse
Borggata 7
0650 Oslo

Personvern